S.N.O.T. Gasselte
Stichting Natuurlijk OpenluchtTheater
Het ontstaan

GASSELTE - De voorzitter en initiator van S.N.O.T., Roelof Hadderingh, loopt al 15 jaar rond met een geweldig theatraal plan. Hij heeft schrijver en regisseur Bert Rossing gevraagd om zijn droom te verwezenlijken, het project Fanfare op de Hondsrug. Maak een openluchtspel dat is geïnspireerd door de film Fanfare van Bert Haanstra uit 1958, zonder dat het een kopie wordt. Laat het stuk zich afspelen in Gasselte en weef typische verhaallijnen die horen bij het dorp door het toneelstuk heen. De plaatselijke harmonie krijgt een grote rol, als ook een grote groep spelers uit de wijde omtrek van Gasselte.

De regisseur en het verhaal


Schrijver en regisseur Bert Rossing heeft een compleet nieuwe tekst geschreven. Hij heeft elementen uit de film van Haanstra genomen en daar een nieuw verhaal van gemaakt, dat speelt in een hedendaags Gasselte, waarin toch bepaalde historische zaken tot leven worden gewekt. Zo spelen de historische horeca-zaken De Smidse en Doedens een rol. En ook lijkt Wemeltie Kruut met haar handelswaar rond te gaan.

Het verhaal draait om de twee café-uitbaters. Ze zitten beide bij de plaatselijke harmonie. Hun karakters botsen. Eens in de vijf jaar is er het Grote Gasselter Gouden Galm-muziekfestival. Organisator en presentator Sjors Looijhuizen weet elke keer weer verrassende muzikale acts op de been te brengen. De deelnemers doen mee voor de ereprijs: de Grote Gasselter Gouden Galm Gulden. Fanfare “De Hondsrug” is vijf jaar terug tweede geworden, net achter het duo Hansl en Hansl uit Gasselterboerveenschemond. Bij de plaatselijke carnavalsvereniging lijkt iets moois op te bloeien tussen de prins en zijn adjudante. Maar past liefde wel in een verdeeld dorp waar ego’s aan de macht lijken? Als dan ook nog eens de hoofdprijs van de staatsloterij in het dorp valt, zijn er genoeg ingrediënten aanwezig voor een boeiende voorstelling. Het openluchtspel Fanfare op de Hondsrug is grotendeels in het Drents.

Om zo'n grote voorstelling te maken heb ik er een regie-assistent regisseur bij, Marion Maters-Roberti uit Buinen. Theatermaker sinds 2000.
Het theater

De parkeerplaats naast dorpshuis De Trefkoel wordt omgebouwd tot een openluchttheater. Op de tribunes kunnen ruim 500 mensen zitten. 18 Spelers en 27 muzikanten staan in een bijna levensgroot decor van bekende gebouwen van toen en nu uit Gasselte. Professionele licht- en audio-techniek is ingehuurd om de voorstellingen te begeleiden. 


Zo wordt de parkeerplaats omgebouwd tot theater.


 Even een tipje van de sluier van hoe het decor eruit komt te zien, met boven en onder ziet u een foto van het origineel en het decor.

 


De spelers


Jan Rosing - Bertus Wolting, Fanfarelid en eigenaar van café “Doedens”.

Geert Wichering - Geert Geertsema,  Fanfarelid en eigenaar van café “De Smidse”.

Geeke Mulder - Ellen Schaap, Ex van Jaap Wolf en postbezorgster en vriendin van Annemarie Kruit.

Emmy Mulder - Annemarie Kruit, Kosteres van de kerk en vriendin van Ellen.

Ellen Vierveijzer-Meijer - Cassia Drijversma-De Vries, Voorzitter fanfare “De Hondsrug”.

Rianne Nieuwenweg - Carla Wolting, Dochter van Bertus.

Mathijs Zuidema - Thomas Geertsema, Zoon van Rolf Geertsema.

Jan Hospers - Jaap Wolf, Secretaris van de Fanfare en ex van Ellen Schaap.

Ingrid Bakker - Desirée Talens, Dochter van Annemarie.

Saakien Oosting Muskee - Therèse Zonderland, Assistente Ferdinand.


Josh Hassing - Ellard Anthon van Houten, Dirigent fanfare “De Hunze” uit Oring.

Sjoerd Looijenga - Sjors Looijhuizen, Presentator Muziekfestival “Grote Gasselter Gouden Galm”. 

John van Linde - Rolf Geertsema, Portier bij AVEBE.

Alja Boelen - Kip / Snotwicht

Janet Meinders - Kip / Snotwicht

Aaltje Hadderingh - Wemeltje Kruit

Sander Hadderingh - Sander Hadderingh